Carmona New York is proud to present another completed project in the Commercial Interior / Healthcare Decor space – the Doral Adult Day Care Center in the neighborhood of Brownsville (or Crown Heights, depending on whom you ask), Brooklyn, New York.

The century-old, 4-story building has been described by architectural and real estate bloggers as an “architectural gem” and “our favorite property” in the neighborhood. The decision by the new owners to preserve the historical facade while renovating the entire interior of the building has been very positively received. The building features the distinctive pre-war architecture from an era when buildings were more than just enclosures for living spaces or commercial enterprises – they were built with a sense of purpose and a style all their own. High ceilings; decorative pediments over each window, balanced with corbeled windowsills; an intricate roof cornice, frieze, and architrave (or simply “molding” for those of us not architecturally inclined); and a grand barrel-front corner treatment – all combine into a stunning architectural effect.

The state-of-the-art healthcare facility offers a 24-bed dialysis unit, an onsite pharmacy, infusion therapy services, an adult day care center & social hub, fitness and meditation classes, music therapy, nature-inspired relaxation spaces, a yoga room, a full-service cafe that also provides cooking instruction, and many other amenities to accommodate the medical, social, and emotional needs of senior patients. David Lipschitz, Chief Executive Officer of Doral Health & Wellness, describes the facility as offering “exceptional health care” and “a wide range of comprehensive services – all under one roof”.

Doral hired Carmona New York to decorate the newly-built space. The scope of the project covered all patient-accessible areas, as well as the offices, nurses’ stations, and staff support areas. With 4 floors comprising dozens of rooms and over 30,000 square feet of space, as well as a grand main entrance, this project offered quite a lot of room for designer Tammy Carmona’s creativity.

Main Entrance

The main entrance featured a massive, over 20 feet in height, waterfall. Although the dark-gray stone was certainly impressive, Tammy felt that the overall look was a little too imposing – so she softened it up with silk flowers.

All silk flowers provided by Carmona New York are handmade, hand-painted, and finished with a special protective coating that resists dust and fading. This gives them an absolutely realistic look and feel, and assures that they remain “maintenance-free” for years to come.

White phalaenopsis orchids in tall rectangular planters flank a row of silk greenery across the entire width of the foundation – perfectly balancing the dark stone. The completed installation adds a warm and welcoming touch to the main entrance to the facility.

Day Care Room (Social Hub)

Since many clients of the center would spend at least a portion of their time in the Adult Day Care room, this space was outfitted with multiple amenities.

The full-service Cafe area provides hot & cold beverages, bakery items, and other foods – while serving as a social hub. There’s a big-screen TV on the left side of the room, and a pool table on the other side, so whether residents are in the mood for sitting and relaxing or a challenging game, there’s something for everybody.

A large backlit aquarium is flanked by sitting areas. To complement the calm theme of the aquarium, Tammy situated a pair of 3D papier-mache artworks on either side. The flowing textures of the handcrafted artworks offer the perfect counterpoint to the lazily swimming fish. The color, a pleasant natural off-white, was chosen to lighten the overwhelmingly blue palette of the area.

Situated on the tables throughout the room, are silk floral arrangements in unique vases. Rather than repeating the same flowers throughout the room, Tammy has decided to give each table its own floral accent, with its own design.

Since this would be a high-use area, in order to keep the maintenance to a minimum, Tammy has chosen durable succulents and greenery for the tabletop arrangements, rather than more delicate flowers. When designing for commercial and healthcare spaces, it’s important to keep in mind not only what the decor will look like, but how easy it will be for the staff to deal with it, day after day.

Cafe

The Cafe area, part of the Day Care room complex, involved decoration as well as outfitting displays.

A custom glass shelf was cut and framed to fill out the nonstandard size niche behind the main serving area. Decorative cookie jars were placed and filled with coffee beans in various roasts, and complemented by coffee cups with inspirational messages. The themed display is completed with a small arrangement of artificial greenery.

Above the shelf, a 3-panel art piece invokes memories of travel. This decor element is balanced by a 6-panel stairstep display featuring various coffee-related imagery.

An antique-style clock with a coffee-colored background informs the cafe clientele of the time. Its large-print numerals were chosen to accommodate the potentially impaired vision of the senior-age clients.

The bakery display, outfitted with acrylic risers, is topped with a carved wooden “BAKERY” sign, and completed with a vase designed as stacked coffee cups. Silk baby tulips spring out of the vase, adding a touch of freshness and summertime to the area.

All in all, a beautiful place to enjoy a cup of coffee or a cool glass of lemonade!

"The Forest" Sitting Area

Another beautiful amenity that Doral Healthcare included in the Day Care room complex, is this nature-inspired sitting area, which we dubbed “The Forest”.

Originally, the design envisioned photo-wallpaper showing a sunlit forest scene, augmented by a floor-to-ceiling aviary with songbirds.

Tammy took the concept into 3D – using real tree branches and artificial greenery to extend the forest into the room. The installation involved some custom work to secure the branches, but the final result was well worth the effort.

Clients can relax under the shade of the branches, and listen to the birds sing. A transformative experience – and one not often found in healthcare facilities or senior care centers.

Beauty Salon

Yet another amenity on the list is the Beauty Salon, located right around the corner from the “Forest” Sitting Area.  Taking care of one’s appearance at any age is important. It’s more than just about looks as others see them – it’s about self-esteem and self-perception.

The Beauty Salon provides hair care, nail care, and skin care services to the facility’s clients. It’s outfitted with a super-comfortable adjustable power chair coupled with a temperature-controlled hair-washing sink, as well as a powerful UV nail polish curing lamp.

Tammy’s vision for the decor of this room was based on the idea that it should be equal parts comfortable and inspiring.

First, she sourced high-quality accessories and nail polishes, to create well-stocked shelves that deliver an immediate visual promise of fulfilling any beauty need. Then Tammy added themed artwork – a large 3-panel wall art piece, a painting of makeup brushes, and small nail-art-related photos in unique frames. The shelving unit is decorated with an artificial greenery arrangement on top, and a small arrangement of succulents.

An inverted diagonal shelf holds towels within easy reach, without interfering with the use of the counter. This shelf received an opulent greenery treatment as well. The overall look transforms the functional shelves into bright and cheerful vital components of the room.

Finally, adorable pink flowers in small vases were added to the counter, completing the floral theme.

Exercise Room

Exercising never loses its importance, especially in retirement age. The facility provides a modern Exercise Room, stocked with brand-new advanced equipment including a stationary bike and a treadmill.

The design challenge for this room was finding fitness-related decor that didn’t feature scantily-clad young bodies. The clientele of this facility would be exclusively of retirement age, and the design team didn’t think it would be appropriate.

So, to avoid any emotional issues, Tammy Carmona designed a wall decor piece that would inspire without offending anyone’s sensibilities.

A slatted laser-cut wooden frame was outfitted with custom-painted wood letters spelling out “LIVE, LOVE, LAUGH”, as well as clusters of small artificial succulents and wood discs, to create a nature-inspired look. A metal antique-style bike was added as a finishing touch, to bring the inspirational message full circle back to fitness.

One of the specialty services that Carmona New York offers, is the creation of completely custom, handmade artwork, to accommodate any design scenario. If it doesn’t exist – we’ll make it!

Dialysis Suite - Waiting Area

Remember the cool blue geometric art on the side wall of the main entrance? For the Dialysis Suite waiting area, the project leader wanted to repeat the same color scheme. This posed a challenge: where to find wall art that would accommodate the same color palette, and ideally, the same geometric shapes?

The challenge was resolved, once again, by Tammy Carmona’s artistic skills. She created a series of canvases that effortlessly replicated the look & feel of the main entrance artwork.

Tammy chose PPG Metallic paint to give the artwork a glowing sheen. Colorfill edges were intentionally distressed, to make the handmade character of the art immediately apparent to the audience.

The canvases also complement the blue chairs in the room, and the blue striped wallpaper on the other side of the area, by the nurses’ station (not visible in these angles).

As a bonus, the separate canvas can be re-arranged or split into different groups, to accommodate any future modifications of the space.

Custom, 100% matching, flexible art – that was made, delivered, and installed in under 48 hours. Done, beautiful, moving on to the next room.

Dialysis Suite - Main Room

Remember the cool blue geometric art on the side wall of the main entrance? For the Dialysis Suite waiting area, the project leader wanted to repeat the same color scheme. This posed a challenge: where to find wall art that would accommodate the same color palette, and ideally, the same geometric shapes?

The challenge was resolved, once again, by Tammy Carmona’s artistic skills. She created a series of canvases that effortlessly replicated the look & feel of the main entrance artwork.

Tammy chose PPG Metallic paint to give the artwork a glowing sheen. Colorfill edges were intentionally distressed, to make the handmade character of the art immediately apparent to the audience.

The facility’s state-of-the-art Dialysis Suite is situated in the basement. The large continuous space is perfect for the high-capacity suite, but the sheer size of the space, as well as the structural columns, created their own design challenge.

Since dialysis patients typically spend 3-4 hours in the chair during treatment, Doral installed interactive TV consoles and communications equipment for each patient. However, the room itself still projected a cold, hospital-like feel.

Tammy decided to wrap each column with planters holding silk flowers, with a different type of greenery for each one. One of the hallmarks of a great designer is the ability to turn a disadvantage into an advantage. Instead of being major visual obstructions, the columns became focal points.

The nurses’ station was decorated with arrangements of baby tulips in distressed gold vases – and the column nearest to the nurses’ station was wrapped with baby tulips as well. The other columns were decorated with silk ivy garlands, boxwood strands, and other realistic artificial greenery.

Dialysis Suite - Entrance

The final finishing touch to the Dialysis Suite floor was the Entrance & Nurses’ Station area. Here, Tammy continued the theme of decorating support columns with low planters spilling out abundant greenery.

The nurse’s desk got an arrangement of Phalaenopsis Orchids in a delicate green color, intertwined with dark branches and leaves. The arrangement is in a tall & narrow vase, to avoid wasting valuable desk space.

An antique-style clock was chosen to balance out the colors and pattern of the wallpaper.

Hallway - Cherry Blossom Tree

Remember the cool blue geometric art on the side wall of the main entrance? For the Dialysis Suite waiting area, the project leader wanted to repeat the same color scheme. This posed a challenge: where to find wall art that would accommodate the same color palette, and ideally, the same geometric shapes?

The challenge was resolved, once again, by Tammy Carmona’s artistic skills. She created a series of canvases that effortlessly replicated the look & feel of the main entrance artwork.

Tammy chose PPG Metallic paint to give the artwork a glowing sheen. Colorfill edges were intentionally distressed, to make the handmade character of the art immediately apparent to the audience.

The canvases also complement the blue chairs in the room, and the blue striped wallpaper on the other side of the area, by the nurses’ station (not visible in these angles).

As a bonus, the separate canvas can be re-arranged or split into different groups, to accommodate any future modifications of the space.

Custom, 100% matching, flexible art – that was made, delivered, and installed in under 48 hours. Done, beautiful, moving on to the next room.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment